2.6 Medyada Konular Etnik Kimlik Gözlüğüyle Değil, Objektif Olarak Değerlendirilmelidir

Almanya Türkleri arasında kendi mesleklerinde başarılı olan kişilerin sayısında son yıllarda memnuniyet verici önemli bir artışın olduğu gözlenmektedir. Bazen Türk medyasında Türkler’in elde ettiği başarıların konu edildiği haber ve programlarda, adeta bu başarıların sadece Türk etnik kimliğine bağlı olduğu izlenimi veren abartılı bir tarz gözlemlenmektedir. Bir nevi „Bir Türk bir şey yaparsa iyi yapar' mantığıyla verilen haberler ve bu haberlerde etnik kimliğin özellikle öne çıkarılması, medyanın olayları objektif olarak değerlendirmediği endişesini uyandırmaktadır. Nadiren olsa da, Almanya’da kendi mesleklerinde başarı sahibi olan Türkler, Türk medyası tarafından adeta “Türkiye elçileri” olarak ta haber konusu yapılabilmektedirler.

Öte yandan Türk basınının yabancı basında gündeme gelmesi de bazen büyük bir haber gibi verilmektedir. Oysa ki küreselleşen ve internet sayesinde bilginin sınır tanımadığı dünyamızda, Türk basınının yabancı basında gündeme gelmesi sıkça görülebilir bir olaydır ve haber niteliği dahi taşımamaktadır.

Medya, insanların kökeni ne olursa olsun, yetenekleri ve yaptığı işleri ön plana taşımalı ve etnik vurgulardan ziyade başarıya giden yolu haber ve programlarına yansıtmalıdır.
Medya haber ve programlarında işlenen konularda abartılı bi tarz sergilememeli, konulara mümkün olduğunca etnik kimlik gözlüğüyle bakmamalı ve her konu objektif olarak değerlendirilmelidir. Haber ve magazin programları birbirine karıştırılmamalı, konuların gerçekçi biçimde tartışıldığı, nitelikli ve eğitici yapımların sayısı artmalıdır.