2.17 Türk Medya Çalışanları Örgütlenmelidirler

Günümüzde yazılı, sözlü ve görsel basın, hemen hemen bütün ülkelerde belirli tekellerin ve tekel gruplarının elinde ya da denetiminde bulunmaktadır. Avrupa’da çalışan Türk gazetecileri, gerek çalıştıkları yayın organlarının Türkiye ile olan bağları, gerekse Avrupa ülkelerindeki durumun da daha farklı olmaması nedeniyle, mevcut durumdan olumsuz yönde etkilenmekte, iş güvencesine sahip olma, meslek etik ve değerlerini uygulama ve özgür gazetecilik yapmada çeşitli sorunlarla karşılaşmaktadırlar.

Avrupa ülkelerindeki Türk gazetecilerin büyük kısmı, bulundukları ülkelerde Türkçe yayınlanan gazetelerde, Türkçe yayın yapan radyo ve televizyon kanallarında çalışmaktadırlar. Sendikal haklardan yararlanamayan Türk gazeteciler, Avrupa ülkelerindeki diğer uluslardan meslektaşlarına kıyasla örgütsüzlükleri ile de dikkati çekmektedirler [18].

Bu noktada Avrupa Türk Gazeteciler Birliği (ATGB), Avrupa’daki Türk medya çalışanlarının tek bilinen meslek örgütüdür. ATGB, Avrupa’nın çeşitli ülkelerindeki yazılı, sözlü ve görsel yayın organları için çalışan Türk gazetecilerin üye olabilecekleri bir kuruluştur. Merkezi Almanya’nın Frankfurt kentinde bulunan ATGB’nin temel amacı, basın mensuplarının mesleki sorunlarında destek sağlamak, meslek ilkelerine uygun yayıncılık yapılmasına ve medya mensuplarının mesleki bilgilerinin artırılmasına dair çaba göstermektir.

Basın meslek ilkelerine titizlikle uyulması için çalışan, basın mensuplarının mesleklerini yaparken karşılaştıkları zorluklarla mücadelelerinde onlara destek olan ATGB gibi bir kuruluş destelenmelidir.
ATGB ise Almanya ve diğer Avrupa ülkelerindeki “Gazeteciler Birliği”, “Basın Konseyi” gibi o ülkenin medya çalışanlarının kurduğu meslek örgütleriyle işbirliğine girmeli ve ilişkilerini geliştirmelidir.
[18] Gürsel Köksal, Hürriyet'in Avrupa baskılarının 40. yıldönümü ile ilgili makalesi, 17.04.2009, http://www.atgb.info