1.15 Medya Okuryazarlığı ve Bilinçli Medya Tüketicileri

Küreselleşme süreci ile birlikte genel olarak medya kuruluşlarının birkaç büyük şirketin eline geçmesi, medyanın temel işlevlerinin değişmesine neden olmuştur. Şirket medyalarının mülkiyetlerinin giderek tek elde toplanması ve tekelleşmenin yol açtığı olumsuz etkiler sebebiyle, farklı kaynaklardan bilgi alarak sentez oluşturma olanağı da giderek azalmaktadır.

Buna karşılık, internet ortamında yürütülen medya faaliyetleri, birçok konuda birçok farklı kaynaktan bilgi edinilmesini sağlamaktadır; bununla birlikte internetten alınan bilgilerin  doğruluğu konusunda dikkatli olunması gerekmektedir. Bu sebeple, bireylerin her zaman medyayı eleştirel bir bakış açısı ile değerlendirmeleri, edindikleri bilgilerin kaynağını sorgulamaları ve akıl süzgecinden geçirmeleri önem kazanmaktadır. Bu sorgulamayı sadece yetişkinlerin değil, yeni yetişen kuşakların da öğrenmesi çok daha önemli ve gereklidir.

Bu noktada, yazılı ve yazılı olmayan, çeşitli formatlardaki (televizyon, video, sinema, reklamlar, internet v.s) mesajlara ulaşma, bunları çözümleme, değerlendirme ve iletme yeteneği kazanabilmek olarak tanımlanan „Medya okuryazarlığı“ önem kazanmaktadır. Medya okuryazarlığı ile amaçlanan, bireylerin yalnızca karşı karşıya kaldıkları kitle iletişim içeriklerini izlemeleri, dinlemeleri, okumaları ve anlamaları değil, o içeriğin üretim sürecinde de aktif rol almalarını sağlayacak bir eylemsellik kazanmalarıdır.

Medya okuryazarlığı, bireylerin medya kurumlarının yapısını, işleyişini, kurgulanmış içeriğin bilinçli bir şekilde değerlendirilebilmesini ve eleştirel bir bakışla izlenmesini, özetle, medya ile ilgili doğru soruları sorup doğru yanıtları bulabilmesini amaçlamaktadır. Diğer bir ifadeyle, medya okuryazarlığı medyayı doğru okuyan, yaşadığı çevreye duyarlı, ülkesinin sorunlarını bilen, medya mesajlarını akıl süzgecinden geçirebilen bireyler yetiştirilmesini  hedeflemektedir.

Sonuç olarak, toplumun her kesiminde bilinçli medya tüketicileri oluşturmayı hedefleyen  medya okuryazarlığı programları hazırlanmalı, desteklenmeli ve hayata geçirilmelidir.