3.5 Etnik Kimliklere İlişkin Tanımlamalar Olumsuz Vurgu Olarak Kullanılmamalı, Haber ve Programlarda Etnik Genelleştirmeden Kaçınılmalıdır

Haber ve programlarda, eğer haber ya da içerikle doğrudan ilgisi yoksa, ırk, etnik köken, din ve mezheplere vurgu yapılmaması, etnik ve azınlık kimliklere ilişkin tanımlamaların olumsuz ima olarak kullanılmaması gerekir. Aynı şekilde, haber ve programlarda, kültürel çeşitlilik gösterimlerinde yapılacak sözel ve görsel seçimlere dikkat edilmeli, gruplar  hakkında toplumda oluşmuş ön yargıların kullanılmasından özellikle kaçınılmalıdır.

Kültürel farklılığa sahip toplulukları çoğunluk karşısında tanımlarken ayrımcı, kışkırtıcı  veya  sansasyon yaratıcı bir dil kullanılmamalıdır. Çoğunluğa göre ‘azınlık’ durumunda  olanların, farklılıklarını ve yurttaşlık statülerini sorgulayan veya reddeden ya da etkinliklerini suç gibi gösteren her türlü yazı, açıklama, şaka, hiciv, yorum ve haber aktarma üsluplarından  kaçınılmalıdır[21]. Topluluklar arasında gerilim yaratacak konularda duyarlı olunarak, toplumsal  barışı ve karşılıklı anlayışı güçlendirici bir yaklaşım benimsenmelidir. Yaşanan olay ile olaya  karışan kişilerin kültürel farklılıkları arasında, yanlış yönlendirici bir ilişki kurulmasına yol  açabilecek imalar kullanmaktan kaçınmalıdır. Tekil örnek oluşturan olumsuz olayları, tüm topluluğun tutumu olarak genelleştirmeden kaçınılmalıdır.


[21] Medya ve Çeşitlilik Kılavuzu, British Council ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, 26 Haziran 2007.