2.16 Federal Almanya’daki Türk Yerel Medyası Desteklenmelidir

Yazılı basın, radyo ve televizyon, insanlara doğru bilgileri yansıtma sorumluluğu ile önemli bir göreve sahiptir. İnsanlar doğru bilgilenirse, kendisini yönetenler hakkında kararlarını da doğru verirler ve demokrasi sağlıklı işler. Bu bağlamda demokrasilerde yerel medya, yaygın medya kadar önemlidir. Çünkü demokrasiler, yerel yönetimlerde filizlenerek ülke düzeyine yayılır. Ayrıca, büyük ekonomik güç odaklarına karşın yerel medyanın bağımsızlığı, yayın politikalarının belirlemmesinde önem taşır.
Federal Almanya`da Türk Yerel Medyası’na bakıldığında, sektörün büyük ekonomik sıkıntılar içinde olduğu görülmektedir. Yerel dergiler, gazeteler, radyo ve televizyonlar işlevlerini yerine getirmelerini sağlayacak olanaklardan yoksun olarak, büyük özverilerle yayın hayatlarını sürdürmeye çalışmaktadırlar. Özellikle ekonomik donanım, yetişmiş eleman, personel sayısı ve teknoloji yetersizlikleri, Almanya’daki Türk Yerel Medyası’nın işini her geçen gün daha da zorlaştırmaktadır. Bütün bu güçlükler, yerel şirketlerin kendi bölgelerindeki medyalara reklamlar vererek sahip çıkmaları yoluyla bir nevi hafifletilmeye çalışılmaktadır.

Bütün bu olumsuzluklara karşın, tamamen Almanya’da hazırlanan çok sayıda haftalık ve aylık gazete ve dergi, bu ülkedeki Türkçe medya dünyasını zenginleştirmektedir. Bir bölge ya da bir veya birkaç kenti kapsayan bu gazete ve dergilerin büyük bir bölümü, ücretsiz olarak elden dağıtılmaktadır. Sadece ilan gelirleriyle ayakta kalmaya çalışan bu gazete ve dergileri, bulundukları kentlerdeki Türk işyerlerinde, marketlerde, lokantalarda bulmak mümkündür.

Neticede bütünsel medya politikalarının şekillendirilmesinde, Almanya’daki Türk Yerel Medyası’nın da tecrübelerinden faydalanılmalı ve bu sektör imkanlar dahilinde desteklenmelidir.